- Inter Club D'escaldes – FCSB se vede pe Antena 1 și în AntenaPLAY pe 15 iulie de la 21:30!
- AVANPREMIERA sezonului 9 Insula Iubirii, pe 20 iulie, la Berăria H. Vezi primul episod în avans, alături de Radu Vâlcan și ispite
Arsurile la stomac sunt cel mai comun simptom al refluxului gastric și apar atunci când acidul din stomac urcă în esofag. De obicei, sunt provocate de mâncatul în exces sau de anumite alimente, dar și stresul poate fi un factor declanșator.
Indiferent de cauză, arsurile la stomac sunt foarte deranjante și îți pot afecta starea de bine de peste zi sau somnul noaptea. Înainte de a recurge la medicamente, poți încerca să calmezi disconfortul cu câteva leacuri simple și la îndemână.
Cele mai cunoscute leacuri bătrânești pentru arsurile la stomac
Deși este întotdeauna recomandat să consulți un medic în cazul arsurilor frecvente sau severe, există câteva remedii naturale care îți pot oferi alinare temporară. Iată câteva dintre cele mai cunoscute și modul în care se crede că funcționează:
Oțetul de mere
Deși nu există încă dovezi științifice care să-i ateste beneficiile, oțetul de mere este un alt remediu natural folosit de unii oameni pentru a trata arsurile la stomac, scrie Healthline.
Deși poate părea paradoxal să tratezi aciditatea gastrică cu un acid, sunt situații în care arsurile nu sunt cauzate de prea mult acid, ci de prea puțin. Acest lucru poate duce la digestie lentă, fermentație în stomac și regurgitare. Oțetul de mere (acid acetic) ar putea stimula producția naturală de acid gastric.
Oțetul de mere trebuie consumat doar diluat. Cantitatea recomandată este de o linguriță la un pahar cu apă călduță. În forma sa concentrată, poate irita mucoasa esofagului și deteriora smalțul dinților.
Mușețelul
O cană de ceai de mușețel poate avea un efect calmant asupra tractului digestiv, potrivit Harvard Health Publishing. Datorită proprietăților sale antiinflamatoare, mușețelul poate calma senzația de arsură și disconfortul gastric. În plus, el are un efect relaxant asupra musculaturii netede a tubului digestiv, ceea ce poate reduce spasmele și ușura digestia.
Dacă ești alergic la ambrozie sau la alte plante din familia Asteraceae, cum ar fi gălbenelele sau margaretele, este bine să eviți ceaiul de mușețel, deoarece există riscul de a dezvolta reacții alergice.
Ghimbirul
Rădăcina de ghimbir este un alt remediu folosit de secole în medicina populară pentru calmarea arsurilor la stomac. Compușii săi fenolici pot reduce iritațiile gastrointestinale și inflamația esofagului. Datorită proprietăților sale antiinflamatoare, ghimbirul poate ajuta la scăderea secreției de acid gastric, potrivit unor studii. De asemenea, rădăcina de ghimbir ajută la golirea mai rapidă a stomacului, ceea ce reduce riscul de reflux acid.
Dacă ai arsuri gastrice, prepară un ceai din ghimbir proaspăt (tocat sau ras) infuzat în apă fierbinte timp de 5-10 minute. Poți adăuga ghimbir și în mâncăruri. Atenție! În doze mari, de peste 6 grame/zi, el poate agrava refluxul la unele persoane.
Lemnul dulce
Se crede că lemnul dulce ajută la creșterea stratului de mucus care căptușește esofagul, protejându-l astfel de efectele iritante ale acidului gastric.
În caz de arsuri gastrice frecvente, lemnul dulce deglicirinizat (DGL) este o opțiune mai bună. Glicirizina în doze mari, substanța activă din lemnul dulce, poate avea efecte adverse precum creșterea tensiunii arteriale, retenție de apă sau scăderea nivelului de potasiu. Lemnul dulce deglicirinizat este disponibil în comerț sub formă de comprimate masticabile, capsule, pulbere sau lichid.
Ovăzul
Fibrele solubile pe care le conține ovăzul absorb excesul de acid din stomac și ajută la o digestie mai lentă și echilibrată. Totodată, este alcalin și nu stimulează acidul gastric, ci diminuează iritația esofagului.
Consumat sub formă de terci simplu, fiert în apă sau în lapte vegetal (ovăz, migdale, orez), ovăzul formează un strat protector peste mucoasa stomacului și a esofagului. Evită adaosuri precum zahărul rafinat, ciocolata sau scorțișoara.
Dacă ai arsuri frecvente, terciul de ovăz poate fi un mic dejun perfect pentru a preveni disconfortul gastric pe parcursul zilei.
Ce e bine să faci când te confrunți cu arsuri la stomac
Pe lângă remedii naturale, poți încerca și câteva trucuri simple care te pot ajuta să reduci arsurile și să previi reapariția lor.
- Mănâncă mai des. Încearcă să mănânci 5 sau 6 mese mai mici pe zi, în loc de 3 mese mari. Consumul unei cantități mari de mâncare deodată este un factor important care poate declanșa arsurile la stomac, conform WebMD;
- Nu mânca înainte de culcare. Planifică-ți masa de seară cu cel puțin două-trei ore înainte de culcare, pentru ca stomacul să aibă timp să se golească înainte să te întinzi în pat;
- Mestecă încet și ia înghițituri mai mici. Când mănânci prea repede sau iei înghițituri mari, poți înghiți și aer, ceea ce crește presiunea în stomac și favorizează refluxul acid;
- Evită fumatul. Medicii Colegiului American de Gastroenterologie (ACG) susțin că fumatul poate provoca reflux acid;
- Limitează consumul de alcool. Băuturile alcoolice sunt unul dintre factorii declanșatori ai arsurilor la stomac. Ideal este să renunți complet la ele;
- Slăbește cureaua. Evită blugii prea strâmți și hainele mulate pe burtă, deoarece pun presiune în plus pe abdomen și pot favoriza refluxul acid;
- Nu sta cocoșat. Postura poate contribui la apariția arsurilor la stomac. Un studiu de caz din 2021 sugerează că problemele posturale pe termen lung ar putea contribui la apariția bolii de reflux gastroesofagian. În cadrul studiului, corectarea posturii deficitare a dus la eliminarea simptomelor de reflux;
- Dormi cu capul ridicat. Înalță partea de sus a patului cu aproximativ 15 cm, folosind suporturi de lemn sub picioarele din capăt. Potrivit specialiștilor, pernele înalte sau multe nu sunt la fel de eficiente în prevenirea arsurilor la stomac.
Citește și: De ce apare refluxul gastric? Experiment cu Dr. Mihail Pautov
Ce să mănânci când ai arsuri la stomac
Alimentația joacă un rol crucial în prevenirea și ameliorarea arsurilor la stomac. Când ai senzație de arsură în piept, este important să alegi alimente ușor digerabile și sărace în grăsimi și acizi, pentru a nu stimula producția excesivă de acid gastric. Printre cele mai bune opțiuni se numără:
- orez fiert
- ovăz
- legume gătite ușor
- pâine prăjită
- banane
- mere coapte
- cartofi fierți
- iaurt natural
Mai multe alimente și băuturi declanșează sau agravează senzația de arsură și ar trebui evitate:
- alimentele picante
- alimentele prăjite
- alimentele grase
- alimentele acide (portocale, lămâi, lime)
- roșiile și sosurile de roșii
- menta
- ciocolata
- cafeaua
- sucurile acidulate
Dacă te confrunți cu arsuri la stomac de mai multe ori pe săptămână sau dacă remediile naturale și dieta nu funcționează, ar fi bine să consulți un medic. Este posibil ca acestea să fie cauzate de boala de reflux gastroesofagian sau de ulcerul gastric.
Citește și: Ce poate cauza ulcerul gastric
Arsurile frecvente nu trebuie ignorate. În timp, ele pot duce la inflamații, îngustarea esofagului, iar în cazuri rare, chiar la cancer. Tratarea refluxului acid la timp te poate feri de complicații serioase pe viitor.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
Îngrașă sau nu pufuleții? Ce conțin și câte calorii au...